Трябва да се знае, че все още циркулират коронавирусите, които са

...
Трябва да се знае, че все още циркулират коронавирусите, които са
Коментари Харесай

Болниците са пълни! Проф. Кантарджиев с предупреждение

Трябва да се знае, че все още циркулират коронавирусите, които са много разнообразни. Те всички са Омикрон варианта в нашата страна. Но циркулират, това значи, че хората, които са с имунен недостиг и хората, които са с тежки хронични болести, е редно да продължат да носят маски, когато отиват в препълнените чакални на лечебните заведения и когато са в наличие на доста хора.

Това сподели за  " Фокус "  епидемиологът и консултант по здравните въпроси към Столичната община проф. Тодор Кантарджиев, откакто анулираха изцяло карантината и серфиката, които ни бяха нужни по време на COVID пандемията. 
-->
По думите му коронавирусът към този момент е придобил клиничното протичане на коронавирусите, които са били преди три години.

" Преди 4 години 15% от сухата непродуктивна кашлица и към 30% от гърлобола при възрастните, се причиняваше от ковид. Не споделям, този пандемичният ковид, а от другите коронавируси. Сега пандемичният стартира да наподобява към този момент на другите, старите коронавируси, с които не се провеждаше масова диагностика, тъй като болестта не беше тежко. В момента, циркулиращият вид на ковид в нашата страна е подобен, че предизвиква заболяване, сходно с грип, като % на умрелите. Смъртността е изцяло сходна с тази при % на умрелите от грип ", допълни епидемиологът. 

Проф. Кантарджиев съобщи, че светът лекува в този момент сега последствията на ковид, и това е т. нар. постковид синдром.

" Много от хората, които са прекарали тежка коронавирусна зараза, дори някои да не са се разболели, само че повече от 2 седмици да са били недобре, да не знае, че е ковид, би трябвало да знае, че до 1/3 от хората могат да развият така наречен постковид синдром, който е обвързван с увреда на ендотела на кръвоносните съдове, дребните кръвоносни съдове, което води до утежняване на положението на хроничноболните с белодробни болести, хроничноболните със съдова болест, усилват се случаите на инфаркти и инсулти ", сподели още професорът. 

" Като имате поради, че последните седмици и дори месеци, времето при нас е несигурно, всеки ден се трансформира атмосферното налягане, ту вали, ту не вали, точно това води до засилване на недоволствата при доста хора с постковид синдром, с което си изяснявам сега цялостните лечебни заведения, което не е особено за месец юли ", допълни проф. Кантарджиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР